ΥΠΝΩΣΗ

 

Η ύπνωση είναι μια ενδιαφέρουσα μέθοδος που στηρίζεται σε τεχνικές χαλάρωσης και θετικές υποβολές.Κατά την διάρκεια μιας υπνωτιστικής εφαρμογής, ο θεραπευτής, καλεί το άτομο να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή του σε ένα σημείο. Αυτή η έντονη εστίαση της προσοχής σε ένα εξωτερικό  ή εσωτερικό, ερέθισμα που μπορεί να είναι μια σκέψη, μια μνήμη, μια σωματική αίσθηση ή κάτι φανταστικό. Με αυτό τον τρόπο το άτομο χαλαρώνει το σώμα και τις σκέψεις του. Όταν το άτομο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση χαλάρωσης, είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί θέματα που το απασχολούν και του δημιουργούν αρνητικές  καταστάσεις στην καθημερινή του ζωή. Απαλλαγμένο από το άγχος, μπορεί να κατανοήσει θέματα που το απασχολούν. Το άτομο είναι ξύπνιο αλλά χαλαρωμένο και με πλήρη επίγνωση για όλη την διαδικασία και έχει τον έλεγχο να  σταματήσει την διαδικασία όταν το επιθυμεί.

 

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων με την διαδικασία  της ύπνωσης. Σε μια βαθιά σωματική χαλάρωση οι συχνότητες του εγκεφάλου μειώνονται αισθητά και υπάρχει μια υγιής νοητική κατάσταση.Όταν το άτομο χαλαρώνει βαθιά, δημιουργείτε μια ισορροπία μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου.

Θα λέγαμε ότι έχετε ένα αρχείο με εμπειρίες οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε και δημιουργείται μια στάση ζωής βάση αυτών των εμπειριών. Όταν τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις σας περιορίζουν  τις δυνατότητες σας και δεν έχετε αυτό που θέλετε χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε το τρόπο που σκέφτεστε. Καμία εμπειρία δεν χάνεται από την μνήμη μας, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που βλέπετε αυτή την εμπειρία, ώστε να μην επηρεάζει την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα σας.

Η υπνοθεραπεία  δεν αποτελεί ξεχωριστεί επιστήμη αλλά μια τέχνη που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος, τον πανικό, τις φοβίες για ζώα, φοβίες για μεταφορικά μέσα, αγοραφοβία κοινωνική φοβία,δυσκολία παρουσίασης μπροστά σε κοινό, διαχείριση θλίψης, επίτευξη στόχων, αύξηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, διαχείριση άγχους σε εξεταστική περίοδο κλπ.

Στην κατάθλιψη, η ύπνωση μπορεί να συμβάλει στα αρχικά στάδια και δίνει μια ώθηση στο άτομο ότι η αλλαγή είναι εφικτή.

Η υπνοθεραπεία σε συνδυασμό  με την συμβουλευτική ζωής χρησιμοποιείται σε

  1. Αθλητές, μαθητές, φοιτητές για μείωση άγχους και επίτευξη στόχων.
  2. Αύξηση αυτοσυγκέντρωσης για ψηλές επίδοσης.
  3. Διαχείριση άγχους /στρες
  4. Επίτευξη στόχων
  5. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

 

Ο ψυχολόγος  Alfred A. Barrios, Ph.D μετά από έρευνα του στην βιβλιογραφία  της ψυχοθεραπείας, ανακοίνωσε στο περιοδικό American Health τα παρακάτω ποσοστά αποτελεσματικότητας:

  • Ψυχανάλυση 38% επιτυχία μετά από 600 συνεδρίες
  • Συμπεριφοριστική Θεραπεία 72% επιτυχία μετά από 22 συνεδρίες
  • Υπνοθεραπεία 93% επιτυχία μετά από 6 συνεδρίες