ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ

 

Η ερμηνεία της λέξης αυτοπεποίθηση, είναι να έχει κάποιος εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στις δυνατότητες και τις ικανότητες του. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να έχει πίστη στις δικές του ικανότητες, καθώς είναι το κλειδί που θα του ανοίξει τις πόρτες για να αισθάνεται και να είναι ολοκληρωμένος κι ευτυχισμένος.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σταδιακά και αρχίζει από την παιδική ηλικία. Βασικός «εχθρός» είναι ο τρόπος σκέψεως και ο φόβος της αποτυχίας – ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, πίσω από τον οποίο όμως κρύβονται όλα όσα ονειρευόμαστε.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης δημιουργεί μια δυσλειτουργική ζωή και αρκετά θέματα. Το  άτομο νιώθει να μειονεκτεί σε σύγκριση με τους άλλους, βιώνει έντονα το αίσθημα της μοναξιάς και αισθάνεται μια συνεχή ανασφάλεια.

Για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, είναι σημαντικό να συμφιλιωθούμε με το μέσα μας, το  παρελθόν, την θλίψη και τα λάθη μας. Να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να αφιερώσουμε χρόνο για μας. Να μη σκεφτόμαστε πάντα πρώτα τους άλλους. Να δημιουργήσουμε χώρο και για τα  δικά μας θέλω. Στο μεγάλο κουτί της ζωής μας, να φτιάξουμε μέσα κι άλλα μικρά κουτιά, κουτιά που θα μάς δίνουν χαρά και στιγμές ευτυχίας.

Αν θέλουμε να βρούμε στο δρόμο μας ευτυχία, χαρά και ολοκλήρωση, τότε πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να αρχίσουμε να βάζουμε στόχους που θα καθοδηγούν τις σκέψεις μας, θα απελευθερώνουν την ενέργειά μας και θα γεμίζουν όμορφα τη ζωή μας.

Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με τα θετικά και τα αρνητικά του και να σεβόμαστε τις ανάγκες του. Γιατί, πώς μπορεί κάποιος να αγαπά τους γύρω του, όταν ξεχνάει την ίδια του την ύπαρξη, όταν ξεχνάει τα θέλω του και τις προσωπικές του ανάγκες;

Κάποια βασικά βήματα και αρχές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης:

  • Αποκτάμε γνώσεις
  • Μαθαίνουμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας
  • Ανακαλύπτουμε τα θετικά μας
  • Μαθαίνουμε τον εαυτό μας
  • Δε συγκρίνουμε εμάς με τους άλλους: ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει την δική του ιστορία

«Πίστεψε στον εαυτό σου και θα έρθει η μέρα που οι άλλοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πιστέψουν σε εσένα» – Cynthia Kersey