ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες ανάγκες για υλικά αγαθά που προκύπτουν από αυτόν, μάς αναγκάζουν να ζούμε σε υπερβολικά έντονους ρυθμούς, με συνέπεια να επιβαρυνόμαστε από έντονο στρες.

Το καθημερινό στρες μάς αποσυντονίζει και μας απομακρύνει από τα πραγματικά μας θέλω και τις ουσιαστικές επιδιώξεις της ψυχής μας. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ένα εσωτερικό GPS, το όποιο αναγνωρίζει ότι έχουμε απομακρυνθεί και μας ειδοποιεί ότι είμαστε μακριά από την αλήθεια μας. Σκοπός του είναι να μάς υπενθυμίσει ότι πρέπει να συντονιστούμε ξανά με την εσωτερική μας φωνή, η οποία χρειάζεται να είναι συντονισμένη με την ψυχή μας και την πραγματική μας αλήθεια για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Δοκιμασμένες κι αποτελεσματικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προσευχή και ο διαλογισμός, έχουν την ικανότητα να μάς φέρουν και πάλι σε επαφή με την αλήθεια της ψυχής μας, απαλλαγμένους από το εγώ και τα υλιστικά θέλω.

Στην φιλοσοφία και την ψυχολογία της γιόγκα, δίνεται κατ’ αρχήν μεγάλη έμφαση στη σωστή αναπνοή, η οποία βοηθά με τους εξής τρόπους:

  • αύξηση ενέργειας
  • αύξηση αντίληψης
  • αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης
  • χαλάρωση
  • αναζωογόνηση στο μυαλό και το σώμα

Όσο κι αν ακούγεται απλό σε μερικούς, η εκμάθηση της σωστής αναπνοής είναι η μέθοδος που επαναφέρει την αρμονία και την ισορροπία στο σώμα μας. Είναι η βάση για να προχωρήσουμε έπειτα στις καθοδηγούμενες τεχνικές χαλάρωσης του σώματος και τον καθοδηγούμενο διαλογισμό – δύο ισχυρότατα εργαλεία που φέρνουν το άτομο ακόμη πιο κοντά στην αλήθεια του. Έτσι, μέσα από την καθημερινή πρακτική, ερχόμαστε πιο κοντά στην αληθινή μας φύση.

Στόχος της εκμάθησης τεχνικών χαλάρωσης είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να διδαχθεί πώς να τις εξασκεί σωστά μόνος του από τη άνεση του σπιτιού του ή από οπουδήποτε θελήσει, έτσι ώστε να επαναφέρει την εσωτερική του ισορροπία όποτε νιώθει ότι το χρειάζεται.

Τα οφέλη που αποκομίζουμε από την τακτική εξάσκηση των τεχνικών χαλάρωσης είναι η γαλήνη, η ηρεμία, η ισορροπία, η σωστή λήψη αποφάσεων, και φυσικά η μείωση του στρες με όλα τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρει στην υγεία και στην ψυχολογία μας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο άλλωστε ότι, όταν βρισκόμαστε σε ηρεμία, γινόμαστε πιο αποδοτικοί, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο που μπορούμε να τον διοχετεύσουμε σε δημιουργικές κι ευχάριστες δραστηριότητες και καταστάσεις.