ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΑΓΧΟΥΣ/ ΣΤΡΕΣ

 

Το άγχος είναι μια κατάσταση  που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες στην ζωή του ανθρώπου και δημιουργεί φόβο για το μέλλον. Ο φόβος αυτός μπορεί να είναι ένα θλιβερό γεγονός, όπως π.χ. η απώλεια της εργασίας ή το διαζύγιο, ή μπορεί να είναι μια θετική κατάσταση, όπως π.χ. η εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο ή ένας γάμος.

Είναι το αίσθημα ανησυχίας που δημιουργείται από μια αυτόματη σκέψη ή μια κατάσταση που μας βγάζει έξω από τα σχέδια μας και μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα θυμού ή εκνευρισμού και γενικά μας φέρνει σε μια κατάσταση σύγχυσης.

Σε μικρές δόσεις, το στρες είναι ο μηχανισμός του οργανισμού ο οποίος μάς ενεργοποιεί στις καθημερινές υποχρεώσεις μας, π.χ. για να πάρουμε το παιδί στην ώρα του από το σχολείο, να ολοκληρώσουμε μία εργασία, να μελετήσουμε για να περάσουμε μία εξέταση και για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς που σας ενδιαφέρουν.

Θεωρείται όμως ανθυγιεινό, και βέβαια μη φυσιολογικό, όταν το άγχος μας αγγίζει υψηλά επίπεδα, κάνοντάς μας να νιώθουμε μια συνεχή ένταση, στην οποία κατάσταση δεν μπορούμε να ησυχάσουμε και δεν πέφτουν οι ρυθμοί μας.

Όταν τα επίπεδα άγχους δεν μειώνονται, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μία σειρά από άλλες διαταραχές, όπως είναι η κρίση πανικού ή η αγοραφοβία, και να επιφέρουν  σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, διαρκή κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης κ.ά.. Η συσσώρευση άγχους είναι γενεσιουργός αιτία που προκαλεί σωματικές και ψυχικές αρρώστιες, και χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση.

Σήμερα, γνωρίζουμε πολλές τεχνικές που βοηθούν στην διαχείριση του άγχους. Ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να ηρεμήσουν το άγχος μας στη διάρκεια της ημέρας είναι:

  • Μια παύση μεταξύ των εργασιών μας
  • Τεχνικές χαλάρωσης με νοερή απεικόνιση
  • Διαλογισμός
  • Αυτοΰπνωση
  • Τεχνικές αναπνοών
  • Σωματική άσκηση

Ο σωστός προγραμματισμός επίσης βοηθάει στον περιορισμό του άγχους, όπως και ο περιορισμός των αρνητικών σκέψεων.

Ωστόσο, πέραν από τις παραπάνω τεχνικές, η διαχείριση του άγχους απαιτεί μία μόνιμη και ουσιαστική λύση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η υπνοθεραπεία βοηθά το άτομο να ανακαλύψει τα αληθινά και βαθύτερα αίτια που προκαλούν το άγχος στην ζωή του, ούτως ώστε να τα διαχειριστεί συνειδητά κι αποτελεσματικά και να δημιουργήσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής με συστατικά την ηρεμία και την ευτυχία.